OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK (OKB)

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK (OKB)

OKB, bireyin sosyal, mesleki işlevselliği ve toplumsal etkinlikleri üzerinde önemli ölçüde bozulmaya neden olan, obsesyon (kişinin isteği dışında ısrarlı ve zorlayıcı bir şekilde aklına gelen, aklından atamadığı, kimi zaman mantık dışı olarak görülen; kaygı, huzursuzluk ve hoş olmayan duygular hissetmesine yol açan düşünce ya da görüntülerdir) ve kompulsiyonlarla (zorlantı; kaygıyı, korkuyu ve huzursuzluğu azaltmak ya da korkulan sonuçlardan korunmak veya kaçınmak için yapılan, belirli kurallara göre gerçekleştirmek zorunda hissedilen yineleyici davranışlardır) karakterize, süregen bir hastalıktır.

OKB’nin yaygınlığı çocuk ve ergenlerde % 1-4 arasında değişmektedir. OKB’nin çocuklarda başlangıç yaşı ortalama 9-11 yaş olarak belirtilmektedir. OKB sıklığı , ergenlik öncesi erkek çocuklarda daha yüksek oranda iken, ergenlikte kız ve erkek oranları eşit oranda görülmektedir. OKB ne kadar erken yaşta başlarsa gidişatı o kadar kötü olmaktadır. Bilimsel araştırmalar OKB olan erişkinlerin %80’inin belirtilerinin 18 yaşından önce başladığını göstermiştir.

Tüm yaş gruplarında en sık görülen obsesyon bulaşma ile ilgili yineleyen düşüncelerdir. Kompulsiyonlar yineleyici davranışlar (ör.el yıkama, sıraya koyma, kontrol etme) ya da zihinsel eylemlerdir (dua etme, sayma, sözcükleri sessiz bir biçimde yineleme). Kompulsiyonların amacı anksiyeteden korunmak ya da bunları azaltmaktır. En sık görülen kompulsiyonlar yıkanma ve temizlenmedir.


Top